Vaš dom je vaša mirna oaza, kamor pobegnete pred zunanjim svetom, a če vaš sosed kosi, medtem ko se želite odpočiti ali pa vam ne da miru, ko večerjate s prijatelji, je čas, da razmislite o postavitvi ograje.

Zasebni, pred pogledi skrit del svojega raja si lahko ustvarite na več načinov. Postavite lahko ograjo, zid ali žičnato ogrado ali pa posadite vrsto dreves ali grmovja. Velikost vrta, želena stopnja zasebnosti, gradbene zahteve lokalne skupnosti in, seveda, osebni okus bodo narekovali, kakšno metodo zaščite izbrati.

Popolno bi bilo, da postavite ograjo, ki je dovolj visoka, da povsem prepreči poseganje v zasebnost in hkrati zagotovi širok pogled s samega vrta. V vsakem primeru je prepovedana gradnja previsokih zaščitnih zidov, skozi katere se ne vidi. Pri izbiri katere koli ograje morate upoštevati, da noben način ni popoln in da nobena ne bo povsem zadovoljila vseh zahtev, zato boste morali sprejeti določene kompromise.

Ko izbirate ograjo, morate upoštevati tudi mnenje sosedov. Pogleda na svoj dom ne zaprite popolnoma. Če sadite drevesa, razmislite o tem, kako boste zaprli sosedov pogled in ali boste vplivali na njegove osnovne potrebe in njegovo uživanje v lastnem vrtu.


Ideje za oblikovanje ograje

  • Sredozemski vrt z belo zaščitno ograjo je popolna rešitev, saj lahko majhen, temen in zaprt vrt vizualno razširite z barvanjem ograje v belo. Najboljše pri tem je, da so zanj primerne vse vrste rastlin in barve rož. Izberite kontrastno barvo za tlakovec!

  • Navpično sajenje je rešitev za glasne sosede in grd pogled. Če ste obkroženi z visokim zidom, ob njega posadite invazivne plezalke. Kmalu bo zid prekrit z velikimi zelenimi listi ali visečimi cvetovi, če vam je to ljubše. Če zidu nočete povsem zapreti, lahko nanj postavite posodo, v katero boste posadili začimbnice, sukulente ali trajnice.

  • Leseni ograji dodajte barve, bodite drugačni. Če nimate časa ali volje za skrb za rastline na svojem vrtu, mu dodajte živost z barvanjem lesene ograje v več barv. Seveda pri tem ne pretiravajte in pazite, da se bodo izbrane barve ujemale z barvami pročelja in hišo sicer.

  • Ukrivljene ograje so značilne za podeželje. Če hočete, jo lahko postavite na obstoječo ravno ograjo kot njeno nadaljevanje.
  • S provizorično ograjo bo vrt videti večji. Skozi luknje na ograji lahko pokažete vso lepoto svojega vrta, pogled pa se vam bo zdel veliko globlji in na vrtu se ne boste počutili ujeti.

Semmelrock Bradstone Travero zidni sistem pješčano žuta prošarana Semmelrock Bradstone Travero ograja 

  • Ograje ne predstavljajo nujno zaščite vrta pred zunanjimi neželenimi vplivi in pogledi, temveč se lahko uporabljajo tudi kot pregrade znotraj vrta. Z nizkimi paneli lahko vrt pregradite na želena območja.
  • Če grajena ograja zastira sonce ali pa se preprosto ne želite povsem ograditi od okolja, temveč želite samo malo zasebnosti in sence na svojem mestu za oddih, izberite naravno alternativo. Na vrtovih, kjer je potrebna zvočna pregrada, je bambus idealna rešitev, ker je visok in zelen vse leto. Vseeno je prijetneje poslušati šelestenje listja v vetru kot pa zvok gostega prometa.
  • Plastične ograje z zaključno obdelavo v slogu klasične lesene ograje bodo v temnem odtenku vsakemu vrtu dale sodoben videz. Okolju prijazna rešitev, enostavno vzdrževanje. Sivi tlakovec, temno rjava ograja in svetlo zelene rastline bodo naredili vtis na vsakega obiskovalca.
  • Če je vaša ograja balkonska ali pa nimate veliko prostora, posadite rože v posode in jih postavite na ograjo. Posadite svoje najljubše rože, začimbnice, grmičke.

  • Začimbnica v zidu. Vdolbina v zidu je lahko popolna polica za majhen začimbni vrt. Poskrbite, da bo urejen in na sončnem mestu. Namestite police, ozadje pobarvajte v temno barvo, da bo barva rastlin opaznejša.

Več slik si lahko ogledate v galeriji.

 

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrock CAD projektantka