Visoki prazni zidovi so lahko videti okorno in lahko prevzamejo splošen vtis prostora. Kaj lahko z njimi dejansko naredimo, da bodo videti lepše, izkoriščeno? Dejansko nam ni treba storiti nič, temveč samo dodati kakšen okras ali posaditi plezalko, ki bo sama našla svojo pot.

Prazen zid pa je lahko tudi odskočna deska za nešteto dizajnerskih poskusov in idej. Izrazite svojo osebnost, vzpostavite svoje ravnotežje med zgrajenim in posajenim.

Ustvarite tretjo dimenzijo

Zmehčajte zid z dodajanjem elementov, ki se ujemajo z arhitekturo hiše in slogom vrta. Na primer: ustvarite dejanski ali lažni prostor z roletami ali brez. Vrsta skrbno izbranih podrobnosti, ki so podobne npr. slikam na notranjih zidovih hiše, bo oživela vsako pusto steno. Plezalke, elegantne kot v viktorijanskih časih, vrsta vintage oken, sadno drevo se lahko prav tako uporabijo kot vodilni motivi vašega starega pustega zidu.

Tehnika risanja muralov, ki so tako realni, da so videti tridimenzionalni, je rešitev za tiste najpogumnejše, ki je videti kot prehod v svet domišljije. Prizor vrat, ki se odpirajo v začarani vrt, na primer pritegne pozornost vsakega obiskovalca vrta.

Nove tkanine, odporne proti vsem vremenskim nevšečnostim, razširijo možnost ureditve prostora. Obesijo se lahko kot zavese ali povlečejo čez cel zid, kot bi storili v svojem domu.

Naj bo vaš zid funkcionalen

Ureditev zidu na vrtu predstavlja novo, navpično dimenzijo, ki odvrne pozornost od tistega na tleh. Pergole, stebri in rešetke ne dodajo prostoru samo višine, temveč tudi globino, ki poveča zanimanje za zunanji prostor.

Z grajenjem pergole ustvarite strop v svojem zunanjem prostoru za preživljanje prostega časa. Dodajte ji tlakovano teraso, vrtno pohištvo, rastline in razsvetljavo. Tako boste ustvariti intimno dnevno sobo na svežem zraku, pri čemer bo prej neizkoriščen zid postal popolno ozadje. Ob zid lahko postavite tudi lesene police in jih napolnite z majhnim vrtnim orodjem in stilsko usklajenimi cvetličnimi posodami.

Semmelrock Sonnblick sistem zidov in ograj, planikasto bela
Semmelrock Sonnblick sistem zidov in ograj

Počutite se dobro

Pod pergolo obesite ogledalo. Naj ga obraste zanimiva plezalka. Prostor bo postal meditativna, zen oaza, ki jo lahko opazujete tudi skozi okno. Ogledalo bo videti kot prehod v nek boljši svet.

Barva vpliva na razpoloženje. Žive, dramatične barve delujejo energično. Po drugi strani pa odtenki zelene pomirjajo in ublažijo grobost vsakega prostora.

Z gradnjo fontane boste spremenili razpoloženje, saj šum vode pomirja. Zidna fontana pod pergolo ali z mahovino obrasla skulptura v jezercu dasta vrtu nov čar starih italijanskih posesti. Grd zid dojemajte kot nadaljevanje svoje dnevne sobe na prostem. Če se nahaja zunaj, ne pomeni, da je manj pomemben.

Semmelrock Castello ograja siva niansirana, z imitacijo
Semmelrock Castello ograja siva niansirana, z imitacijo

Semmelrock stene / ograje / cvetniki – idealna rešitev za vsako  ohišnico.

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrock CAD